Bibliorelats, un llibre sobre els llibres
El resultat de la iniciativa de Reusenques de Lletres de convocar un concurs de relats sobre el món de les biblioteques ha acabat fructificant en un llibre, publicat per Arola Editors, que aplega dinou dels relats presentats, més cinc que s'han reservat algunes de les membres de l'Associació.
Si la finalitat era no solament celebrar l'Any de les Biblioteques, sinó també, com diu la contraportada, donar testimoni de la riquesa argumental que aquests espais (...) són capaços de generar, penso que el resultat és altament satisfactori.
La biblioteca pública apareix, així, en el recorregut que tracen els vint-i-quatre relats breus, com un espai que no és purament el del contacte transaccional, burocràtic, d'intercanvi entre lector i llibre. De vegades esdevé veritable protagonista, motor de situacions que porten als personatges a accions i interaccions difícils de pensar en un altre àmbit.
En alguns casos esdevenen espais concrets que són rememorats per narradors o personatges i somouen emocions profundes que s'havien enterrat en la memòria, de vegades apareixen sota llums misterioses, enigmàtiques, com en el cas del meu relat, on l'espai físic sembla dominat per una estranya voluntat manipuladora, de vegades és el lloc on conflueixen missatges deliberats, sovint gràcies a la mediació de la presència discreta de la figura de la bibliotecària (gairebé sempre en femení). De vegades esdevenen un refugi davant la crueltat i hostilitat d'altres àmbits de la vida dels personatges. I de vegades prenen un aire fantàstic i els relats ens mostren possibles vides diferents de llibres -i els seus autors- que s'escapen de la visió superficial sobre els objectes inanimats.
En tots els casos, però, els llibres, aquests objectes que continuen avui per avui sent els principals pobladors d'aquests espais, esdevenen veritables generadors d'històries vitals, a poc que alguna causa catalitzadora desvetlli els potencials de les històries que desen zelosament a les seves lletres impreses.